BØRNEUNDERSØGELSE

 

 

 

 

 

 

 

Vi prioriterer undersøgelse af børns syn meget højt, hvorfor du hos os kan få en tid indenfor 1-12 uger til undersøgelse af dit barns øjne. 

Ved et barn udvikles synet hele barndommen. Begynder barnet at skele, får brug for briller eller har en øjensygdom kan denne normale udvikling af synet gå i stå.

Barnets syn undersøges ved de lovsikrede helbredsundersøgelser hos den praktiserende læge. De finder sted, når barnet er 3,4 og 5 år. Endvidere testes barnets syn af sundhedsplejersken ved skolestart og igen 1-2 gange i løbet af skoletiden. Her skal man opdage om begge øjne ser lige godt. Hvis ikke kan det være tegn på en ikke opdaget skelen eller brillebehov. Man skal være opmærksom på, at børn ikke nødvendigvis selv er klar over, at deres syn er nedsat. De ser jo, som de altid har gjort. Derfor skal du som forælder eller anden voksen være opmærksom på, om et barn har problemer med synet.

Det er derfor vigtigt, at barnet bliver undersøgt af en øjenlæge, hvis:

  • der er dårlig øjenkontakt eller mistanke om nedsat syn.
  • skelen.
  • umotiverede/urolige øjne.
  • hovedpine og svien i øjnene ved læsning, computer, tablet eller TV-brug.

 

Undersøgelsen ved øjenlægen.

Det er vigtigt at barnet er trygt ved mødet med øjenlægen, da en god undersøgelse kræver lidt samarbejde. I må derfor gerne forberede barnet lidt på besøget.

Først bliver barnets syn målt, dette enten med figurer eller bogstaver alt efter alder. Ofte får barnet efterfølgende en øjendråbe, der udvider pupillen og afslapper barnets fokuseringsevne. Dette muliggør en mere valid måling af barnets eventuelle brillebehov.

Øjendråberne svier kortvarigt umiddelbart efter øjendrypning. Der dryppes 2 gange med 5 minutters interval. Dråberne virker først efter en halv time, så det er en god ide at forberede jer lidt på ventetiden; I kan eventuelt gå en lille tur i mellemtiden.

Efter drypningen kan barnet i timerne efterfølgende være lidt mere træt end ellers. Dråberne giver store pupiller, og barnet vil derfor ofte være mere lysfølsomt, indtil pupillerne igen har normal størrelse.

Efter dråbeopmålingen kan i blive bedt om at komme til en supplerende og hurtigt overstået endelig brilleudmåling for at sikre en så perfekt brilleordination til barnet som muligt. Efterfølgende tilbyder og anbefaler vi en halvårlig kontrol af syn og briller.